Mousserende wijn

Mousserende wijnMousserende wijn wordt ook wel vaak bubbeltjeswijn genoemd of schuimwijn. Mousserende wijn is een wijn met koolzuurgas. De meeste mousserende wijn zijn witte wijnen, maar er zijn ook veel roséwijnen en rode wijnen die koolzuurgas hebben wat veel mensen niet weten. Er is een grote diversiteit aan kwaliteit, ook qua smaak is er veel diversiteit. De smaak kan variëren van zoet tot droog. Omdat de oorsprong van de mousserende wijn in Frankrijk ligt wordt manier waarop de wijn haar bubbels krijgt in het Frans benoemd, namelijk:

  • Méthode Traditionnelle
  • Méthode Charmat
  • Méthode gazéifié

In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt worden ook vaak mousserende wijnen gemaakt.

Een fles mousserende wijn moet rustig open worden gemaakt anders verdwijnt de koolzuur te snel uit de fles. Als de koolzuur te snel uit de fles verdwijnt zijn de gevolgen al wel te voorspellen.

Méthode traditionnelle

Voorheen heette deze methode ook wel méthode champenoise. Het koolzuur wat ontstaat tijdens de tweede gisting blijft in de fles behouden. De tweede gisting vind ook plaats in de fles. De kwaliteit van de mousse is hierin het hoogste. Als je de mousserende wijn in een glas schenk blijven de bubbels lang in de wijn achter gebleven.

Méthode Charmat

Het koolzuur van de tweede gisting vind plaats in een gesloten tank. Als de wijn is gegist dan wordt de wijn gebotteld. Door het bottelen zullen de bubbels minder aanwezig en uitgesproken zijn als in de Methodé traditionnelle

Méthode gazéifié

Voor geheel uitgegiste wijn wordt deze methode gebruikt. Hier wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. De bubbels zullen vrij snel uit de wijn verdwijnen.

Mousserende wijn in andere landen

Mousserende wijnen zijn er in allerlei landen, maar zijn er verschillende benamingen ervoor, zoals:

  • Italie: prosecco, asti spumante en lambrusco
  • Spanje: cava
  • Zuid-Afrika: vonkelwyn en cold duck